donderdag 26 mei 2016

Comfrey cream Smeerwortel – Symphytum officinale

Enkele jaren geleden kreeg ik een smeerwortelplant van een lieve vriendin. Die probeert sindsdien mijn tuin over te nemen en dus heb ik er vorige week één uitgegraven. Ik kan je vertellen, das niet niks, urenlang heb ik er aan gewerkt.
Toen ik dat stapeltje wortelen zo zag liggen herinnerde ik me eraan dat ik kortgeleden een recept gelezen had om zalf te maken met kokosolie als basis.

Hierboven zie je het resultaat. Nog een paar dagen laten trekken en dan overgieten in mooie potjes. Ik ben erg benieuwd naar de werking. Ik zal hem uitproberen op de schouders van mijn zoon die vaak pijnlijke spieren heeft vanwege hard/zwaar werk. (Betonkeukens bouwen zich niet vanzelf, daarvoor is spierkracht nodig.)

I made comfrey cream/in cocos oil  from the plant in my garden. A few more days and i'll put it in nice jars.

6 opmerkingen:

 1. Martine, het werkt heel goed. Ik heb zelf zo'n zalf gemaakt met bijenwas. Vorig jaar had ik last van mijn knie en dit is het enige dat echt werkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk ! Smeerwortel is de allereerste medicinale plant die ik ooit ben gaan gebruiken, ondertussen toch zo'n dertig jaar geleden, het was deze plant die mijn interesse voor kruiden heeft aangewakkerd. Het is zonder twijfel één van onze beste inheemse geneeskruiden voor spierpijn maar ook voor breuken en ook wonden die moeilijk genezen. We hebben zelf onlangs onze kater ermee ingesmeerd die een lelijke wond aan zijn poot had, werkt wonderbaarlijk goed! Groetjes, Marylene

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben heel erg benieuwd naar de werking Marylene.............

   Verwijderen
 3. Martine,
  dat zou heel mooi zijn,je hebt er veel werk mee gehad
  en dat het je zoon zou kunnen helpen.
  misschien horen we dat nog.
  groetjes Christiene.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. comfrey is such a wonderful plant, healing for humans, adds nutrition to compost and improves aeration of the soil with it's deep roots

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik twijfel er niet aan of dit gaat werken, martine!
  van zuid afrika brachten wij smeerwortelthee mee, die omschreven werd als 'wonderthee' en 'the champagne of herbal teas'!
  en ja, hoor, die thee heeft enkele kleine 'wondertjes' verricht! ;-))
  fijn weekend,

  BeantwoordenVerwijderen